Verlies en rouw
Verlies en rouw zijn onlosmakelijk met ons leven verbonden. Toch vinden we het vaak lastig om met onze eigen verliezen en de rouw van de mensen om ons heen om te gaan.
Verlies- en rouwverwerking kan beschouwd worden als een gezonde reactie op het verliezen van diegene of datgene waar je aan gehecht was. Tegelijkertijd kan wanneer je te maken hebt met een verlies- of rouwproces dit proces een groot beroep doen op je eigen veerkracht. Door het verlies kan je jezelf en de wereld om je heen anders gaan ervaren. Wat vroeger belangrijk was, doet er nu ineens niet meer toe. De wereld om je heen draait door, maar voor jou lijkt je eigen leven tot stilstand gekomen te zijn. Wanneer je rouwt krijg je te maken met wat men ook wel noemt: ‘de dubbele realiteit van verlies’: Hiermee wordt bedoelt: de rouwende zal enerzijds moeten onderkennen dat het verlies in zijn leven écht heeft plaatsgevonden en anderzijds onder ogen moeten zien dat, hoezeer nu alles ook verandert is, zijn of haar eigen leven tegelijkertijd ook weer verder gaat. Tijdens het rouwproces zal de rouwende dus afwisselend aandacht moeten besteden aan het verlies én aan het leven dat definitief veranderd is en weer opgebouwd moet gaan worden. Als rouwende werk je op twee fronten tegelijk: het onderkennen en doorwerken van het verlies én het weer opbouwen van je vaak veranderde toekomst. Dit proces kan een zware opgave zijn, waarbij je moeite kunt ervaren om het verlies het hoofd te bieden. Dit kan komen door de ernst en omvang van het verlies, maar ook door het effect van eerdere impactvolle ervaringen in je leven.
Verlies- en rouw therapie
Bij Leerdier hanteren wij het uitgangspunt dat ervaringen in onze voorgeschiedenis van grote invloed kunnen zijn op hoe flexibel wij met veranderingen in het heden kunnen omgaan. Negatieve, onveilige ervaringen in het verleden kunnen leiden tot niet goed, aan de omstandigheden, aangepaste reactiepatronen in het heden. Deze reactiepatronen hadden vroeger een functie (overleving), maar kunnen nu een gezond rouwproces belemmeren. Dit kan zich uiten in verschillende problemen en klachten. In dat geval kan ondersteuning door een verlies- en rouwtherapeut nodig zijn.
Wanneer je bij Leerdier komt voor verlies- en rouwtherapie gaan we gezamenlijk onderzoeken wat er nodig is om het door jou geleden verlies te kunnen gaan integreren in jouw leven. Het gaat dan ook altijd om ‘zorg op maat’. We gaan met elkaar in gesprek over jouw verlies. We vinden het hierbij belangrijk dat je de gelegenheid krijgt om in alle rust ‘op verhaal’ te kunnen komen. Uit ervaring weten we dat een beluisterd en begrepen verhaal helpend is bij het krijgen van inzicht en om het door jou geleden verlies stap voor stap te kunnen integreren in jouw leven.
Bij rouwenden die bij ons komen is vaak het rouwproces verstoord. Dit kan komen door zogenaamde overlevingspatronen. Dit zijn eerder aangeleerde patronen, ontstaan naar aanleiding van eerdere gebeurtenissen in je leven. Hierdoor zijn je denken, voelen en handelen vaak niet goed afgestemd op dat wat het omgaan met het geleden verlies, de verliessituatie, van je vraagt. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld bepaalde veelvoorkomende overtuigingen of gedachten zoals:
‘Ik moet sterk zijn’; ‘Het is alweer een jaar geleden, ik zou er nu toch minder mee moeten zitten?’; of: ‘Anderen begrijpen me niet als ik zeg dat het nog steeds niet goed met me gaat. Ik kan beter doen alsof het weer beter gaat’. “Ik voel me schuldig, wanneer ik even niet aan haar denk.” “Als ik zeg hoe het echt met mij gaat, vinden ze me een zeur.”
Bij Leerdier praten we niet alleen tijdens de therapie, maar gaan we ook actief met elkaar aan de slag. We werken hiervoor met verschillende methoden, waaronder ervaringsgericht leren met de inzet van paarden of honden, ontspannings- en ademhalingsoefeningen, mindfulness, meditatie en visualisatie oefeningen, narratieve techieken en psycho-educatie. Tijdens de therapie werken we aan het creëren van lichaamsbewustzijn, een gezonde emotieregulatie, inzicht in gedachten en gedragspatronen, maar ook gaan we gezamenlijk op zoek naar zin- en betekenisgeving. Het doel is hierbij is om de rouwende te leren om zich weer open af te kunnen stemmen op zijn eigen binnen- en buitenwereld. Om op deze wijze inzicht te krijgen in wat er voor nodig is om het geleden verlies stap voor stap te kunnen gaan integreren in zijn of haar leven. Hierdoor komt een vastgelopen rouwproces weer in beweging en kan de rouwende zijn eigen unieke proces hervatten.
Dierondersteunde verlies- en rouwtherapie
Op de Bleshoeve is het mogelijk om te kiezen voor verlies- en rouwtherapie te volgen, waarbij dieren worden ingezet. In dat geval wordt er door cliënten tijdens de sessies samengewerkt met paarden of honden aan hun persoonlijke processen en leerdoelen.
Paardencoaching de podcast
In de Bleshoeve wonen naast andere dieren ook zeven paarden. Sommigen van hen werken met mij samen in mijn praktijk: Leerdier. Hier helpen zij mij bij het geven van dierondersteunde therapie, coaching en begleiding. Begin 2024 werd Carmen geïnterviewd door Wendela, (van het Centrum voor Paardencoaching). We spraken over het onderwerp rouw en verlies, paarden en waarom ik als paardencoach en rouw- en verlies therapeut graag met paarden samenwerk in de coaching of bij de behandeling van cliënten die ik begeleid bij hun rouwproces.
Bekijk de aflevering via youtube:
Heb jezelf te maken met verlies en ben je benieuwd wat paarden voor jou kunnen betekenen?